Villingur forside
VILLINGUR
Islandshesteklub
i området omkring Rude Skov
Forside
Aktivitets-
kalender
Villingurs
fotoalbum
Bestyrelse og
kontakt
Indmeldelse
Information,
rideruter, links
Medlemmers
blog - nedlagt
Søg i
villingur.dk

 

Heste med til fjelds
august-september 2006

Eva & Torben Villingur/ Dyrdilmyri

12 km. fra Haukeli i Telemarken i 900m. højde har vi en fjeldhytte, som vi igennem mange år har brugt både sommer og vinter. Skønne vandreture i høsten og flotte langrend ture om vinteren i uberørt terræn. 
Nu er vi her med vores 2 heste Vaka og Keilir og vores islandske hund Vepja på 14 år der er meget fjeldvant.
Vi har været igennem meget bøvl med fødevarestyrelsen, for at få lov til at bringe vores heste med herop, men det er alt besværet værd.
Vi har indhegnet vores hytte med "elhegn" uden strøm i, det ved hestene ikke, de hilser os godmorgen ind gennem vinduerne og skal fodres inden man selv får tøj på.
På de første ture i fjeldet, med blomstrende lyng, blåbær, tyttebær, svampe og multebær, skulle hestene vænne sig til strømmende bække, våde myr områder, stenede og uvejsomt terræn, men efter træning i den lokale elv Slengja går de gennem det hele.
Vi er små 4 uger her oppe, med 2 dage frem og tilbage til Danmark med overnatning hos gode venner ved Oslo, hvor hestene kunne hvile på dejlig fold natten over, i alt 16 timer kørsel hver vej. Vi holdt flere stop undervejs hvor hestene græsser i grøftekanten og de klarer den lange transport godt.
Den første uge var vores datter Mie med, så der var 2 ryttere og en fjeldvandrer der kunne filme og fotografere.
Fjeld turene i vores eget område foregår mest i skridt, da terrænet ikke tillader andet. Vi tog udflugter med trailer til Songavatnet i Hardanger Vidda og til Førsvatnet i Telemarken, med fine gamle anlægs-veje der førte os langt ind i flotte fjeldområder, her kunne vi også skifte gangarter.
Ved Hovden red vi ind ad traktorspor der efterhånden blev meget vanskeligt at ride på, men det var en meget flot tur.
Vi kørte til Haukelisæter og red op mod Dyrskaret ad den ældste stensatte grusvej mod toppen af Dyrskaret med lodrette fjeldsidder på begge sidder, gennem gammel tunnel, uden om store sten der blokerede vejen og endte i passet.
Vi har hentet fjeld hø hos Sigurd (den lokale fjeldbonde) kørt 150km. til hovslager (smed), men har haft en stor oplevelse med vores heste og lært dem endnu bedre at kende i det norske højfjeld.

Se billeder fra turen herunder

'